Jakthundar och drivande sådana

Ägnar du dig åt jakt med hund eller är på väg att göra det finns en hel del att tänka på. Alla jakthundar lämpar sig inte för all typ av jakt, tvärtom. Varje hundras som avlats fram och som lämpar sig för jakt har specialiserats på en viss typ av jakt. Så det första man bör göra är att fundera på om det är björn, äldog-387039_960_720g eller kanske småvilt man är ute efter att jaga tillsammans med sin hund.

Som hundägare gäller det att varamedveten om just din hunds jaktegenskaper och att dessa finns där även när hunden är med dig och din familj i hemmet. När man jagar med hund är det viktigt att tänka på att jakthundar i allmänhet är mer angelägna om att vara till lags än andra hundar. En jakthund vill alltid göra sitt bästa och är därför också en skön kompis att träna med likväl som en pigg och glad familjemedlem.

Om det är drevjakt på vilt som är din hobby är det en drivande hund du ska satsa på. Drivande hundar kan vara både kort- och långbenta. Det som gör att de kallas för drivande är att de följer efter vittringen av djuret som jagas samtidigt som de ger ifrån sig skall. Hunden driver bara så länge den har vittring av småviltet och det så kallade spårdjuret. Det kan till exempel vara en räv, hare eller ett rådjur, ja till och med en hjort. Det trevliga med denna typ av jakt är att det går alldeles utmärkt att jaga ensam tillsammans med hunden. Man behöver inte ingå i ett jaktlag eller ha andra jägare med sig i sällskapet. Det är bara du och din jakthund där ute. Din drivande hund får bytet att komma till dig. Ni är ett team.

De hundraser som kallas drivande och som är extra specialiserade på just drevjakt är bland annat: stövare, drever, basset, beagle och tax. Inom rasen stövare finns många varianter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *