Hur tar man jaktlicens?

Har du alltid drömt om att fixa en jägarexamen och därmed bli beviljad jaktlicens?

Här är det första du behöver veta:

Komplett jägarexamen

En fullständig jägarexamen best
år av ett antal delprov, tre praktiska (högviltsprov för kulgevär, hagelgevärsprov och grundprov kulgevär) och ett teoretiskt. När du klarat av kursen och tagit en komplett examen får du därmed behörighet för samtliga jaktvapen som i Sverige är godkända vapentyper.

Vill man inte göra en fullständig jägarexamen, utan nöja sig med till exempel det teoretiska och endast göra provet med hagelgevär, så berättigar det möjligheten till att söka licens för att jaga med just hagelvapen.

Ingen nedre åldersgräns finns för att ta jägarexamen – däremot behöver du vara 18 år eller över för att få vapenlicens.

Hur går man tillvägaHunter-education-licence?

Rekommendationerna är från de flesta håll att man går en kurs med en handledare.

Det är en rolig upplevelse där du inte bara får undervisning, utan också träffar andra med samma intressen och mål. Det går självklart bra att studera själv på egen hand också, men genom att gå en kurs inför din jägarexamen så kan du skapa både kontakter och vänner inför framtiden.

Vad finns det för kursutbud?

När det kommer till kurser inför din jägarexamen så är utbudet stort. De klassiska studieförbunden erbjuder informativa kurser med duktiga handledare. De kurser där flera kurstillfällen erbjuds har ett stort plus i kanten då man har en chans att klura ut riktigt bra frågor att ställa till kursledaren mellan gångerna. Naturliga diskussioner med de andra i gruppen, såväl som med kursledaren själv, är för de allra flesta ett givande och roligt sätt att lära sig.

Utöver studieförbunden så finns det en stor mängd arrangörer som erbjuder olika former av intensivkurser på vanligtvis 3-5 dagar. Priser och upplägg varierar ordentligt – ta dig tid att leta upp någonting som passar just dig.

Licensen

När jägarexamensproven är avklarade är det dags att söka licens för de vapen man vill jaga med. Detta görs hos polisen, och ansökan brukar ta några månader att få beviljad.

Besök www.jaktlust.com för att läsa mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *