Grythundar – vilka raser finns det?

En grythund är kort och gott en jakthund som hjälper till vid jakt på vilda djur som lever i gryt. Dedownloadnna sorts jakt kallas grytjakt.

För hundens trygghets skull, likväl som av hänsyn till bytet, så är det viktigt att jakthunden ska ha respekt för rovdjuret – utan att själv vara rädd. Det gäller här att balansera både klokhet och ett sunt förnuft med ert sätt att arbeta när ni är ute och jagar.

Det bör därför vara helt av ointresse vid grytjakt med en jakthund som saknar respekt för rovdjuret, och som har alltför stor skärpa.

Vilka olika hundraser är då de vanligaste vid grytjakt?

De som listas nedan är de raser som idag är mest aktuella som grythundar:

  • Borderterrier
  • Jack Russell Terrier
  • Parson Russell Terrier
  • Släthårig foxterrier
  • Tax
  • Tysk jaktterrier

Dock är det så att det inom de ovanstående hundraserna finns en del linjer som inte längre besitter de grytanlag som är typiska för just de raserna.

Sprängare och föreliggare

De två typiska grythundtyperna kallas sprängare och föreliggare.

Det som en sprängare gör, är att lyckas få ut viltet ur dess gryt till jägaren som står och väntar för att skjuta. En föreliggare å andra sidan har som uppgift att låta viltet vara kvar i grytet, och med ett skall påvisa för jägaren så denne vet var han ska ta sig in för att sedan avfyra skottet.

Vilken hundras ska du skaffa?

Det kan vara bra att kolla upp de olika grythundarnas egenskaper innan man bestämmer sig för vilken ras man ska köpa. De olika raserna har olika specialiteter när det kommer till att jaga vilt och det är även skillnad mellan vilka hundar som passar bäst som sprängare, respektive föreliggare.

Glöm inte, att även om du i första hand är ute efter att skaffa en ny kär vän att jaga med, så måste du ha i åtanke att din hund också ska leva med dig i ditt vardagliga liv och därför behöver ni båda trivas med varandra även på hemmaplan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *